Het werk van Yette Rohde bestaat uit figuratieve schilderijen en tekeningen en is sociaal geëngageerd. Reeds voordat sociale media een vlucht namen, maakte zij in 2011 t/m 2013 de serie ‘Vrouwen en Fruit’ over de media-gestuurde beeldvorming van de vrouw. Naar aanleiding van de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ van Sunny Bergman maakte ze de serie ‘Mimicry’ over jonge vrouwen die plastische chirurgie toepassen. 

Het menselijk lichaam en/of het portret is een terugkerend element in het werk van Rohde. Zo uitte zich de kwetsbaarheid van het lichaam tijdens de pandemie in de serie ‘Adembenemend’, in combinatie met een reeks performances. En in de serie ‘Mist’ bevraagt zij haar eigen lichamelijke vergankelijkheid ten aanzien van haar fysieke beperking.  

In de vrij recente serie: Bodychaos, is de (lichamelijke) onrust van deze tijd een vraagstuk – hoe wij ons tot elkaar, de natuur en onszelf verhouden.

Yette Rohde is beeldend kunstenaar; wonend en werkend te Nijmegen. Zij geeft teken- en schildercursussen in eigen atelier:  Atelier Rohde  In de lente en zomer werkt zij als medewerker Beeldende kunst bij BuitenkunstDaarnaast is zij initiatiefnemer en uitvoerder van diverse zichtbaarheidsprojecten zoals Queer Crips - Real People

Ze studeerde af aan de Vrije kunst Artez in Arnhem en volgde diverse masterclasses aan de Wackersacademie. Daarvoor studeerde zij Creatieve Therapie Beeldend in Nijmegen. Hierdoor heeft zij een brede kennis en ontwikkelde zij een eigen stijl in lesgeven: de kracht van ambacht gecombineerd met een flinke dosis enthousiaste eigenzinnigheid. 

 

Voor een impressie van Yettes werkwijze en gedachten achter haar manier van werken kunt u kijken naar het portret dat Jan Leisink voor TV Nijmegen in 2013 van haar maakte: